Saturday, 25 September 2010

Fw: A133661 Tiara LJ09----- Forwarded Message ----
From: Nur Tiara Idayu Abd Rashid <arabella_strange91@yahoo.com>
To: ayahlong_azm.jurnal-emosi@blogger.com
Cc: tugasan2253@gmail.com
Sent: Thu, September 23, 2010 5:12:41 PM
Subject: A133661 Tiara LJ09

    Assalammualaikum dan salam sejahtera. Pada minggu ini, tajuk kuliah yang telah diberikan ialah Emosi dan Personaliti. Menurut pembelajaran tajuk tersebut, kita dapat memahami pendekatan pengelasan emosi mengikut jenis dan intensiti. Selain itu, kita juga dapat memahami perhubungan diantara emosi, personaliti dan tingkahlaku. Terdapat tiga komponen utama emosi iaitu berkaitan dengan perasaan subjektif, bersama dengan perubahan tubuh dan disertai dengan kecenderungan tindakan yang berbeza. Emosi dan personaliti dikatakan berguna dari segi membezakan individu kerana seperti yang kita tahu manusia adalah berbeza antara satu sama lain dari segi reaksi emosi walaupun pada peristiwa yang sama.

    Personaliti ialah kombinasi sifat-sifat psikologi yang kita gunakan untuk mengelaskan serta menggambarkan ciri-ciri seseorang seperti tenang, pasif, ramah dan lain lain. Myers-Briggs Type indicator merupakan salah satu cara untuk menilai dan mengukur sesebuah emosi. Mereka akan diklasifikasikan sebagai ekstrover atau introver, sensing atau intuitif, berfikir atau perasaan dan menilai atau mengamati. Ekstrover adalah sikap yang mudah untuk berbincang, sosial dan tegas. Manakala introver pula adalah mereka yang pendiam dan pemalu. Sensing pula lebih kepada maklumat dan praktikal berbeza dengan intuitif dimana individu tersebut mepunyai pemandangan yang jauh. Individu yang jenis suka berfikir adalah seorang yang suka memikirkan sebab dan logik untuk mengawal sesuatu masalah.  Namun, individu yang jenis yang berpandukan kepada perasaan akan bergantung kepada nilai-nilai dan emosi mereka dalam menyelesaikan masalah.  Individu yang jenis suka menilai, mereka lebih suka untuk menyusun sendiri dunia mereka  supaya lebih teratur.


    Tambahan pula, The Big Five Model pula melibatkan extroversion, agreeableness, conscientiousness, emotional stability dan openness to experience. Extroversion adalah seorang yang selesa jika berada dalam dikalangan kawan-kawanya.  Agreeableness adalah merujuk kepada individu yang tidak bersetuju dengan individu yang lain. Emotional stability pula merujuk kepada keupayaan seseorang untuk tahan dengan masalah dan kerumitan yang datang.  Dan openness to experience adalah merujuk kepad minat individual terhadap sesuatu.

   

 Kesimpulannya, setiap mempunyai emosi dan personaliti yang sangat berbeza dalam sesetengah keadaan yang berlaku. Mahupun emosi positif atau negatif, pasti keduanya membawa kebaikan dan juga teladan bagi diri kita sekali gus dapat membantu dalam pembentukan sahsiah diri kita dan etika dalam menguruskan emosi.
A134118 Aimi Amirah LJ09

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Personaliti setiap manusia adalah berbeza hal ini menyebabkan mereka mempamerkan emosi yang berbeza terhadap sesuatu perkara. Tajuk kuliah pada minggu ini adalah personaliti dan emosi. Pernah atau tidak anda mengatakan sesuatu perkara yang pada anda adalah perkara biasa seperti 'bodohla kau nie' kepada rakan anda dan dia marahkan anda? Walhal pada anda perkataan tersebut adalah hanya sekadar jenaka dan anda tidak akan ambil hati sekiranya ayat tersebut di hamburkan kepada anda. Personaliti rakan anda yang berbeza dengan anda menyebabkan dia mengambil serius kata-kata anda. Personaliti bermaksud gabungan antara traits psycolog yang kkita gunakan untuk menerangkan seseorang contohnya pendiam, rajin dan lain-lain.

     Secara umumnya, ada beberapa jenis kategori personaliti bagi seseorang individu. Misalnya, Teori Personaliti A dan B menjelaskan dua jenis personaliti yang mempunyai sifat yang bertentangan. Personaliti jenis A selalunya kurang sabar, begitu mementingkan soal masa, berasa tidak selamat dengan status dirinya, mempunyai daya saing tinggi, agresif dan jarang berada dalam keadaan tenang.Golongan ini selalunya kuat bekerja, memberi diri sendiri tarikh akhir untuk melaksanakan sesuatu walaupun sebenarnya itu tidak wajib dan tidak bergantung kepada orang lain dalam hidupnya.

Dengan ciri-ciri ini, individu dengan personaliti jenis A selalu dilihat dalam keadaan ingin cepat dan tertekan. Dinasihatkan kepada golongan yang berada dalam personaliti ini supaya relex sedikit dan nikmatilah hidup dengan tenang.Hehehe  Golongan yang berada dalam personaliti  B pula sifatnya bertentangan dengan mereka yang berpesonaliti A. Mereka agak slow dalam tindakan yang dilakukan dan sentiasa 'cool'. Contohnya saya tidak akan berasa kelam- kabut atau cemas sekiranya saya lambat kekuliah, dan saya selalu menangguh kerja yang ditugaskan dan akan menyiapkannya pada saat-saat akhir.


    Seterusnya personaliti juga boleh dibahagikan mengikut Mayer-Briggs type indikator.Pengkelasan individu dibahagikan kepada extroverted atau introverted(E atau I), sensing atau intuitive (S atau  N), thinking  atau Feeling (T atau F) dan judging atau perceiving (J atau  P). Setelah menjalankan ujian yang disediakan oleh dr Zamri saya dapati saya tergolong dalam golongan ESFT. Saya dikatakan seorang yang akan bertindak terlebih dahulu kemudian baru berfikir.Saya juga di katakan seorang yang outgoing dan suka bersosial. Selain itu itu saya dikategerikan sebagai seorang yang practical dan focus kepada perkara-perkara yang kecil serta bergantung terhadap kaadaan emosi dalam membuat tindakan.Memandangkan saya seorang yang P jadi saya seorang yang flexible dan bersifat spontan.Saya rasa teori ini agak tepat kerana saya suka berkawan dan suka bertindak tanpa berfikir. Saya juga cenderung untuk mengambilberat tentang rakan-rakan saya walaupun itu adalah sikap yang saya tidak suka kerana sesetengah rakan menganggap saya seorang yang penyibuk.


    Big-five juga boleh digunakan untuk membezakan personaliti seseorang. Ia membahagikan personaliti kepada 5 aspek iaitu extrovert, agreeableness, conscientiousness, emotional stability, dan openness to experience. Extrovert digunakan untuk mengukur tahap keselesaan seseorang berada dalam kalayak ramai dan keselesaan ketika bersosial. Agreeableness adalah untuk mengukur tahap kecenderungan seseorang untuk mengikut pendapat atau pandangan orang lain.Selain itu, conscientiousness adalah untuk mengukur tahap kebergantungan seseorang terhadap individu lain.Manakala openness to experience pula untuk mengukur minat seseorang terhadap perkara-perkara baru dan sifat ingin tahu.


    Kesimpulannya, kita perlu memahami personaliti orang lain agar tindakan kita tidak akan mengguris hati dan perasaan mereka. Selain itu ia juga akan membantu kita agar lebih memahami diri sendiri dan orang lain dengan lebih mendalam.
A134329 NUR AFIFI LJ09

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

 

Pada minggu yang ke 9, saya telah memahami tajuk emosi ,personaliti dan tingkahlaku.Objektifnya,saya akan dapat memahami pendekatan pengelasan emosi mengikut jenis dan intensiti dan memahami perhubungan di antara emosi, personaliti dan tingkahlaku.Terdapat tiga komponen utama emosi iaitu perasaan,perubahan tubuh dan kecenderungan tindakan. Reaksi emosi akan berbeza walaupun peristiwa yang sama berlaku.Perbezaan ini ada berkaitan dengan personaliti individu.Oleh itu, emosi & personaliti berguna dari segi membezakan individu.


Apakah maksud sebenar personaliti?Personaliti bermaksud satu kombinasi berkaitan psychological yang selalu kita kelaskan dan tafsir tentang seseorang dari segi karakter seperti pendiam ,pasif,agresif dan lain lain.


Saya juga belajar tentang sifat yang bertentang.Contohnya,extroverted vs. introverted.Extroverted bermaksud bersikap terbuka ataupun bersosial.Manakala ,introverted bemaksud pendiam dan pemalu.Selain itu, sensing vs. intuitive,thinking vs. feeling,dan judging vs. perceiving.Terdapat lima model iaitu extroversion, agreeableness, conscientiousness,emotional stability,dan openness to experience.


Ada satu gambar dimana ada tiga anak kecil.Ada dua anak kecil ini bercium,dan seorang itu berasa geram. Tidak semua merasa lucu atau tersenyum melihat gambar tersebut dan sudah tentu terdapat perbezaan reaksi emosi walaupun pada peristiwa yang sama.


Keadaan dan gaya emosi.Antaranya, Keadaan emosi vs tret emosi. Keadaan Emosi (ES) adalah transitory, lebih bergantung kepada situasi daripada individu yang spesifik.Manakala, Tret Emosi (ET) adalah pola reaksi emosi yang konsisten dipamerkan oleh individu dalam banyak situasi kehidupan.


Semakin dekat setiap dua emosi satu sama lain pada kontinum, semakin banyak orang mungkin adalah untuk mengelirukan mereka.Contohnya ,bahagia,kejutan,takut,sedih,marah dan menyampah. Saya juga belajar mengenai mempengaruhi,emosi dan mood.

 

Secara konklusinya,saya belajar mengenai  emosi versus sifat-sifat emosional,pendekatan kategoris versus dimensi,emosional kandungan versus gaya emosional dan gaya berinteraksi dalam orang untuk menghasilkan kelainan yang berbeza dari kehidupan emosional.

Saya minta maaf sekiranya ada kekurangan dalam jurnal ini.

Sekian terima kasih


Maaf ayahlong,saya tidak hadir untuk kuliah  ini.tapi saya buat shaja.Maaf ya.

Assalamualaikum.end#


A134544 nabihan LJ09

Alhamdulillah. Bertemu lagi kita dalam edisi jurnal kali ini. Semoga jurnal kali ini dapat memberi lebih banyak ilmu pengetahuan tentang emosi kita kepada para pembaca di luar sana. Minggu ini merupakan minggu pertama saya berada di UKM setelah hampir dua minggu bercuti raya. Minggu ini juga masih lagi dalam minggu hari raya. Banyak fakulti dan persatuan di UKM ini mengadakan jamuan hari raya untuk para pelajar di sini. Tidak ketinggalan juga kolej-kolej kediaman di sini juga sedang membuat persiapan untuk majlis hari raya peringkat kolej.

Walaupun suasana di sini masih dalam mood raya, namun pelajaran tetap tidak ditinggalkan. Ini kerana minggu ini kebanyakan pensyarah mengadakan peperiksaan pertengahan semester untuk para pelajarnya. Saya juga tidak ketinggalan menghadapinya. Sebelum melangkah kaki masuk ke kelas pengurusan emosi ini, saya telah menempuh ujian pertengahan semester 1 untuk subjek Matematik. Jadi perasaan saya selepas tamatnya ujian tadi terbawa-bawa sehingga ke dalam kelas pengurusan emosi ini. Soalan tadi memang susah menyebabkan saya berasa risau dengan keputusan saya nanti.

Jadi, tajuk pengurusan emosi yang saya pelajari pada minggu ini ialah Emosi, personaliti dan tingkah laku. Saya percaya para pembaca tidak memahami akan tajuk ini pada awal topik kita. Begitu juga dengan saya pada mulanya. Tetapi setelah diberi penerangan disertakan beberapa contoh oleh pensyarah, saya telah memahaminya. Terdapat tiga komponen utama emosi. Yang pertama perasaan. Yang kedua perubahan tubuh dan yang ketiga kecenderungan tindakan. Manusia sebenarnya berbeza dari segi emosi walaupun berada dalam perkara yang sama. Sebagai contoh, dua sahabat yang berjaya dalam peperiksaan. Yang A menangis kerana terharu akan keputusan yang diterima, manakala yang B melompat kegirangan kerana terlalu gembira dengan keputusannya. Peristiwa tersebut menunjukkan emosi setiap manusia berbeza walaupun berada dalam situasi yang sama. Perbezaan ini sebenarnya mempunyai kaitan dengan personaliti seseorang individu itu. Oleh itu, emosi dan personaliti amatlah berguna dalam membezakan seseorang individu tersebut. Emosi dan personaliti berperanan dalam menentukan reaksi terhadap affek.

Manusia sebenarnye mempunyai dua personaliti yang boleh dikembangkan. Iaitu ekstrovet dan introvet. Ciri-ciri manusia yang ekstrovet ialah mereka lebih gemar bersosial. Manakala ciri-ciri manusia introvet pula ialah mereka lebih gemar bersendirian. Untuk mereka yang ekstrovet, gemar bersosial bukanlah bermaksud suka keluar malam dan bersuka ria. Bersosial di sini bermaksud senang untuk berinteraksi dengan orang lain walaupun baru berjumpa. Orang yang ekstrovet ini amatlah diperlukan dalam sesuatu majlis kerana dia dapat menceriakan lagi majlis tersebut. Bagi individu yang introvet pula, mereka lebih gemar bersendirian. Bersendirian di sini bermaksud mereka agak malu-malu jika diajak berbual dengan orang yang baru dikenali. Mereka juga akan kelihatan gugup jika diminta secara spontan untuk memberi ucapan. Sebenarnya terdapat banyak lagi ciri-ciri individu yang ekstrovet dan introvet ini.

Untuk memahamkan lagi para pembaca jurnal, ingin saya kongsikan di sini satu cerita tentang sepasang kembar seiras. Seorang nama Nana. Seorang lagi Nani. Mereka berdua memang sangat seiras. Tetapi perangai mereka jauh berbeza. Nana seorang yang introvet manakala Nani seorang yang ekstrovet. Satu hari, cikgu telah meminta Nana untuk memberikan ucapan sempena hari guru dalam kelas. Tetapi Nana tidak mahu. Lalu dia berfikir untuk menyuruh Nani supaya menggantikannya. Oleh kerana sayangkan Nana, Nani sanggup bertukar tempat. Lalu, ucapan pun diberikan dan semua orang terkejut kerana kagum melihat Nana yang selama ini pendiam rupanya petah memberi ucapan. Tetapi rahsia mereka tidak lama dapat disimpan. Akibat terlalu bersifat ekstrovet Nani sendiri telah tanpa sedar membosorkan rahsia mereka.

Itulah sedikit pengalaman yang dapat saya kongsikan bersama. Sekian. #

  


A133500 Ng Sin Mun LJ09

Katakan pada suatu hari seorang kawan telah berkata sesuatu yang menyakitkan hati kamu. Kamu akan berasa sakit hati kerana kata-katanya yang berduri, akan tetapi kawan kamu itu mungkin tidak berfikir macam begitu. Dia mungkin berpendapat bahawa kata-kata tersebut adalah biasa. Reaksi emosi seseorang terhadap sesuatu situasi bergantung kepada personalitinya. Oleh itu, emosi dan personaliti adalah penting untuk kita supaya menggambarkan sifat seseorang mahupun diri atau orang lain serta menentukan reaksi kita terhadap sesuatu rangsangan.

Personaliti merupakan kombinasi tret-tret psikologikal yang digunakan untuk membezakan seseorang dari segi sifatnya, contohnya seseorang yang selalu senyum akan dikenali sebagai seorang yang periang. Walaubagaimanapun, tret-tret psikologikal yang boleh dibincangkan dan digunakan adalah terlampau banyak, justeru sesebuah sistem diperlukan untuk melabelkan personaliti seseorang. Antara ujian pengkelasan personaliti yang paling biasa digunakan ialah Myers-Briggs Type Indicator. Pengkelasan ini membahagikan personaliti seseorang kepada empat kelas: Extrovert or Introvert, Sensing or Intuitive, Thinking or Feeling dan Judging or Perceiving.

Seseorang yang ekstrovert suka bergaul dengan orang lain manakala seseorang yang introvert lebih pemalu dan berdiam diri. Sensing or Intuitive pula membezakan cara seseorang melihat sesuatu perkara. Orang dalam kelas Sensing biasa menitikberatkan maklumat terperinci dan bersifat praktikal dalam tindakan. Mereka suka menilai sama ada sesuatu tindakan wajar dibuat sebelum melakukannya. Orang dalam kelas Intuitive pula suka mengikut gerak hati dan melihat sesuatu perkara secara keseluruhannya. Pada pendapat saya orang dalam kelas Sensing mungkin lebih periang kerana mereka biasa mengikut gerak hati dan oleh itu jarang membuat perkara yang tidak disukai.

Seseorang dalam kelas Thinking sentiasa menangani masalah dengan alasan dan logik berbanding dengan orang dalam kelas Feeling yang lebih mengutamakan nilai pandangan dan emosi sendiri. Justeru, seseorang dalam kelas Thinking dipercayai dapat menangani masalah secara lebih adil dan kurang mementingkan diri sendiri. Orang dalam kelas Judging gemar mengawal dan menginginkan keadaan sekeliling yang kemas, berstruktur dan teratur, manakala seseorang yang Perceiving adalah lebih fleksibel dan spontan dalam kehidupan mereka.

Selain itu, The Big-Five Model juga digunakan untuk membezakan personaliti melalui 5 aspek personaliti iaitu Tahap Ekstroversi, Keramahan, Tahap Kepercayaan, Kestabilan Emosi dan Keterbukaan terhadap Pengalaman. Tahap Ekstroversi mengukur tahap keselesaan seseorang terhadap hubungan sosial dan komunikasi. Keramahan mengukur kecenderungan seseorang untuk terikut-ikut dengan pendapat orang lain. Seseorang yang mempunyai Tahap Kepercayaan yang tinggi adalah lebih dipercayai oleh orang lain kerana mereka lebih patuh terhadap janji. Kestabilan Emosi menentukan keupayaan seseorang untuk menangani stres. Akhir sekali, Keterbukaan terhadap Pengalaman menjadikan seseorang sentiasa berminat terhadap dunia luar dan bersifat ingin tahu terhadap sesuatu yang baru.

Begitulah akhirnya jurnal saya pada minggu ini yang bertajuk Emosi dan Personaliti.

A134393 Yanzur LJ06

   Cuaca hari ni sangat baik sekali begitu juga dengan mood aku semasa kelas Pengurusan Emosi. Tambahan pula aku sangat suka dengan tajuk kuliah pada minggu ni iaitu Emosi dan Personaliti. Aku memang berminat untuk tahu pasal perkara yang berkaitan dengan personaliti. Lagi-lagi kalau dapat buat ujian tentang personaliti, itulah kegemaran aku. Contohnya dalam facebook pun aku suka buat psiko test untuk mengetahui apakah personaliti aku yang sebenarnya. Pastu kalau keputusannya memuaskan, aku akan publish pada wall untuk dapatkan komen daripada kawan-kawan. Huhu..


   Daripada pembelajaran kali ni, aku dapat mengetahui bahawa personaliti sebenarnya adalah gabungan sifat-sifat psikologi yang digunakan untuk menghuraikan ciri-ciri seseorang seperti pendiam, ceria, peramah dan sebagainya. Ada dua jenis instrumen yang boleh digunakan untuk menilai personaliti seseorang iaitu Myers-Briggs Type Indicator dan The Big-Five Model. Instrumen yang paling selalu digunakan ialah Myers-Briggs Type Indicator. Dalam instrumen ni, individu dikelaskan sebagai extroverted atau introverted (E or I), sensing atau intuitive (S or N), thinking atau feeling (T or F), dan judging atau perceiving (J or P).


   Orang yang ada personaliti extroverted ni dia jenis yang suka bersosial dan bergaul dengan orang ramai, tegas dan suka buat kerja yang boleh menonjolkan dirinya. Dengan kata lain mereka ni ada keyakinan diri yang tinggi lah. Manakala untuk yang dikategorikan sebagai introverted pula adalah mereka yang bersikap pendiam, pemalu dan tak suka menonjolkan diri dengan suka melakukan pekerjaan yang berkaitan belakang tabir. Aku adalah dalam kategori introverted sebab aku ni tak banyak cakap sangat, suka tunggu kawan tapi tak cari kawan. Seorang yang agak pendiam kecuali bila dirangsang. Seterusnya ialah sensing or intuitive. Sensing adalah mereka yang bersikap praktikal dan suka ambil kira semua benda walaupun hal yang sangat kecil dan tak penting. Jenis yang terlalu fokus dan terperinci. Manakala bagi yang intuitive pula, dia tak suka benda yang remeh-temeh tapi lebih global dan berfikiran terbuka. Personaliti jenis ni adalah seperti yang ada pada diri aku. Tapi kadang-kadang aku pun boleh jadi sensing dalam keadaan yang tertentu. Kategori thinking vs feeling membezakan personaliti seseorang dari segi cara mereka membuat keputusan atau bertindak. Orang yang dikategorikan sebagai thinking adalah mereka yang suka buat keputusan berdasarkan fakta iaitu dengan menggunakan logik dan akal. Manakala mereka yang feeling pula adalah jenis yang bergantung pada emosi dan nilai moral dalam bertindak dan melakukan sesuatu seperti aku. Aku seorang yang feeling sebab aku ni jenis yang pentingkan perasaan orang lain dan tinggi daya simpati. Akhir sekali ialah judging vs perceiving. Judging adalah orang yang sistematik dan tersusun dalam sagala hal berbeza dengan perceiving yang lebih fleksibel dan spontan. Aku rasa aku ni jenis yang lebih kepada perceiving sebab aku lebih suka buat sesuatu ikut suka hati je dan tak tersusun. Kadang-kadang kalau buat jadual belajar sendiri pun aku bukannya ikut. Sehari je jalan, lepas tu dah berterabur balik.


   Dalam The Big-Five Model pula ada lima komponen personaliti yang dinilai iaitu extroversion, agreeableness, conscientiousness, emotional stability, dan openness to experience. Extroversion ialah tahap seseorang selesa dalam perhubungan. Agreeableness pula maksudnya bergantung kepada kecenderungan individu untuk mengundurkan orang lain. Manakala conscientiousness mengukur kebolehpercayaan dan emotional stability ialah menoreh kebolehan seseorang melawan stress. Yang terakhir ialah openness to experience iaitu ditujukan kepada jarak individu yang menarik dan mempesona.   Kesimpulannya, setiap orang ada personaliti yang berbeza. Kita tak sama dari segi reaksi emosi walaupun pada peristiwa yang sama. Perbezaan ni ada kaitan dengan personaliti kita. Oleh itu, emosi & personaliti berguna dari segi membezakan individu. Emosi dan personaliti kita berperanan dalam menentukan reaksi terhadap affek. Emosi dan personaliti adalah saling berkait. end#


A134147nurulLJ09 

Assalamualaikum dan salam sejahtera,.

                Pada sesi pembelajaran baru-baru ini saya telah mempelajari mengenai emosi dan personaliti. Objektif bagi tajuk ini ialah untuk memahami pendekatan pengelasan emosi mengikut jenis dan intensiti dan juga untuk memahami perhubungan di antara emosi, personaliti, dan tingkahlaku. Emosi terbahagi kepada tiga komponen utama iaitu perasaan, perubahan tubuh, dan kecenderungan tindakan. Manusia berbeza dari segi reaksi emosi walaupun pada peristiwa yang sama. Perbezaan ini ada kaitan dengan personaliti seseorang itu. Oleh itu, emosi dan personaliti berguna dari segi membezakan individu.

                Myers-Briggs Type adalah satu indicator yang digunakan untuk menilai dan mengukur emosi seseorang. Ia diklasifikasikan kepada extroverted atau introverted, sensing atau intuitive, thinking atau feeling, dan judging atau perceiving. Extroverted adalah sikap yang suka bersosial, tegas, dan suka menonjolkan diri. Introverted adalah sikap yang pendiam, pemalu, dan suka bersendirian. Sensing atau sensitif adalah seorang yang suka pada benda-benda yang detail, dan juga cerewet. Intuitive pula adalah seorang yang tidak mengambil kisah dan memandang sesuatu itu dengan pandangan yang luas. Manakala, thinking pula adalah untuk individu yang suka berfikir mengenai sebab dan logic untuk mengawal sesuatu masalah. Feeling pula adalah untuk individu yang jenis suka menilai sesuatu menggunakan emosi mereka. Seterusnya, judging pula adalah untuk individu yang suka mengawal dan suka dunia yang teratur dan perceiving pula adalah jenis yang fleksibel dan spontan.

                Selain itu, personaliti seseorang juga boleh diukur menggunakan The Big-Five Model. Ia terbahagi kepada lima komponen iaitu extroversion, agreeableness, conscientiousness, emotional stability dan openness to experience. Extroversion adalah seseorang yang selesa bergaul dan bersosial. Agreeableness pula jenis seorang yang tidak mudsesi pembelajaran baru-baru ini saya telah mempelajari mengenai emosi dan personaliti. Objektif bagi tajuk ini ialah untuk memahami pendekatan pengelasan emosi mengikut jenis dan intensiti dan juga untuk memahami perhubungan di antara emosi, personaliti, dan tingkahlaku. Emosi terbahagi kepada tiga komponen utama iaitu perasaan, perubahan tubuh, dan kecenderungan tindakan. Manusia berbeza dari segi reaksi emosi walaupun pada peristiwa yang sama. Perbezaan ini ada kaitan dengan personaliti seseorang itu. Oleh itu, emosi dan personaliti berguna dari segi membezakan individu.

                Myers-Briggs Type adalah satu indicator yang digunakan untuk menilai dan mengukur emosi seseorang. Ia diklasifikasikan kepada extroverted atau introverted, sensing atau intuitive, thinking atau feeling, dan judging atau perceiving. Extroverted adalah sikap yang suka bersosial, tegas, dan suka menonjolkan diri. Introverted adalah sikap yang pendiam, pemalu, dan suka bersendirian. Sensing atau sensitif adalah seorang yang suka pada benda-benda yang detail, dan juga cerewet. Intuitive pula adalah seorang yang tidak mengambil kisah dan memandang sesuatu itu dengan pandangan yang luas. Manakala, thinking pula adalah untuk individu yang suka berfikir mengenai sebab dan logic untuk mengawal sesuatu masalah. Feeling pula adalah untuk individu yang jenis suka menilai sesuatu menggunakan emosi mereka. Seterusnya, judging pula adalah untuk individu yang suka mengawal dan suka dunia yang teratur dan perceiving pula adalah jenis yang fleksibel dan spontan.

                Selain itu, personaliti seseorang juga boleh diukur menggunakan The Big-Five Model. Ia terbahagi kepada lima komponen iaitu extroversion, agreeableness, conscientiousness, emotional stability dan openness to experience. Extroversion adalah seseorang yang selesa bergaul dan bersosial. Agreeableness pula jenis seorang yang tidak mudah bersetuju dengan individu lain atau suka membantah. Emotional stability adalah jenis seorang yang tabah dan tahan dengan masalah yang menimpanya.

                Sekian sahaja yang dapat saya kongsikan dari apa yang telah saya pelajari pada minggu ini. Sesungguhnya setiap individu mempunyai sikap dan personality yang berbeza. Inilah yang dikatakan hebatnya kuasa Allah S.W.T.

A133579 LJ09 AHMAD SHUKERY BIN AZIZAN

          Minggu ini merupakan minggu pertama setelah kami bercuti pertengahan semester dan cuti hari raya. Rasanya belum puas untuk menikmati cuti-cuti yang diberikan. Namun, untuk menunaikan tanggungjawab sebagai seorang pelajar, aku merelakan diri untuk kembali ke UKM demi menyambung pengajian. Kuliah pengurusan emosi pada hari ini merupakan kuliah bagi minggu ke sembilan dan hari ini kami belajar tentang Emosi dan Personaliti di mana sudah pasti ia ada kaitan dengan emosi, personaliti dan tingkahlaku. Emosi dan personaliti merupakan perkara yang penting bagi membezakan seseorang individu itu. Untuk emosi, ia terdiri dari tiga komponen utama iaitu perasaan, perubahan tubuh, dan kecenderungan tindakan. Manusia akan berbeza dari segi reaksi emosi walaupun berada pada peristiwa yang sama. Ini adalah disebabkan oleh personaliti yang dimiliki oleh setiap individu. Dan perkara inilah yang akan boleh membezakan seorang individu dengan individu yang lain. Personaliti atau keperibadian pula ialah kombinasi sifat-sifat psikologi yang kita gunakan untuk mengkelaskan dan menggambarkan seseorang dalam ciri-ciri seperti tenang, pasif, agresif dan sebagainya.
         
Myers-Briggs Type Indicator digunakan untuk mengukur keperibadian seseorang dan telah digunakan secara meluas di seluruh dunia. Seseorang individu diklasifikasikan sebagai extrovert or introvert(E or I), sensing or intuitive(S or N), thinking or feeling(T or F) dan judging or perceiving(J or P). Jadi, dengan 8 jenis sikap yang berbeza ini, seseorang itu akan mendapat 16 jenis personaliti yang berlainan sebagai contoh ESTP, ISFJ dan lain-lain lagi. Extrovert boleh digambarkan sebagai individu yang ceria, ramah, dan tegas berlainan dengan Introvert yang lebih cenderung kepada sikap pendiam dan pemalu. Individu extrovert atau juga dikenali sebagai extravert yang seringkali mendapat perhatian dalam apa saja kerja yang mereka lakukan dan dikatakan mempunyai keyakinan yang sangat tinggi sehingga ramai yang menganggap bahawa golongan extrovert ini akan lebih berjaya berbanding golongan introvert. Introvert seringkali disalah ertikan sebagai golongan yang pemalu dan tidak pandai bersosial mahupun berkomunikasi dengan orang. Golongan introvert bukanlah tidak mampu berfungsi dalam keadaan ramai orang namun golongan ini sebenarnya menitikberatkan kepentingan aspek peribadi yang perlu sentiasa dijaga oleh mereka. Sebagai contoh, aku mempunyai seorang rakan dimana ia seorang yang pendiam dan pernah aku menanyakan mengapa ia lebih kurang bercakap dan pemalu, dia menjawab bahawa dia ingin menjaga percakapannya daripada bercakap tentang perkara yang boleh menyakitkan hati orang lain dan boleh mendatangkan dosa. Namun, bukan setiap masa dia diam, ketika pembentangan tentang sesuatu projek, pembentangannya sangat menarik sehinggakan kami tidak menyangka seorang pendiam sepertinya mampu membuat pembentangan yang sangat baik. Ini menunjukkan golongan introvert tidak boleh dipandang rendah.
         
Berbeza pula dengan intuitives dan sensitives, sifat intuitive ini adalah berkaitan dengan individu itu tidak suka akan perkara-perkara remeh dan melihat sesuatu itu hanya secara global manakala personality sensitives pula ialah seorang yang sangat praktikal, memberikan sepenuh perhatian dan membuat kerja dengan teliti. Sebagai contoh, jika dia terpilih sebagai ketua kumpulan maka dia akan berusaha sedaya upaya akan membuat kerja tersebut dengan lebih teliti dan efisien. Melalui thingking dan feeling pula, thinking lebih mencirikan sifat suka menggunakan alasan dan logik sebagai sumber utama penyelesaian masalah manakala feeling pula lebih bersifat emosi dan menggunakan kata hati. Judging pula adalah seorang yang suka sesuatu yang teratur atau kemas manakala perceiving pula seorang yang fleksibel kepada semua perkara. Aku ada seorang kawan yang di mana beliau merupakan seorang yang fleksibel dalam semua perkara. Dia tidak kisah asalkan perkara tersebut tidak memberi kemudharatan kepada dirinya.
         
Selain itu, kami juga didedahkan mengenai The Big Five Model dimana ia pula melibatkan extroversion, agreeableness, conscientiousness, emotional stability dan openness to experience. Extroversion adalah seorang yang selesa jika berada dalam dikalangan kawan-kawanya. Agreeableness sering merujuk kepada individu yang tidak bersetuju dengan individu yang lain. Emotional stability atau kestabilan emosi pula merujuk kepada keupayaan seseorang untuk tahan dengan masalah dan kerumitan yang datang dengan emosinya yang stabil. Dan openness to experience pula merujuk kepada minat seseorang itu terhadap sesuatu sebagai contoh minat kepada sesuatu subjek ataupun permainan.
          Walauapa pun teori mahupun penjelasan diberikan tentang emosi dan personaliti, setiap orang sudah pastinya ada perbezaan antara satu sama lain hatta kembar sekalipun.
Namun, perbezaan-perbezaan ini bukanlah tujuannya untuk menimbulkan perbalahan, namun ia untuk manusia saling melengkapi antara satu sama lain seperti seorang lelaki dan seorang wanita. Jika setiap orang mempunyai personaliti yang sama, sudah pasti dunia ini akan menjadi hambar dan membosankan.

A134147nurulLJ09

Assalamualaikum dan salam sejahtera,.

                Pada sesi pembelajaran baru-baru ini saya telah mempelajari mengenai emosi dan personaliti. Objektif bagi tajuk ini ialah untuk memahami pendekatan pengelasan emosi mengikut jenis dan intensiti dan juga untuk memahami perhubungan di antara emosi, personaliti, dan tingkahlaku. Emosi terbahagi kepada tiga komponen utama iaitu perasaan, perubahan tubuh, dan kecenderungan tindakan. Manusia berbeza dari segi reaksi emosi walaupun pada peristiwa yang sama. Perbezaan ini ada kaitan dengan personaliti seseorang itu. Oleh itu, emosi dan personaliti berguna dari segi membezakan individu.

                Myers-Briggs Type adalah satu indicator yang digunakan untuk menilai dan mengukur emosi seseorang. Ia diklasifikasikan kepada extroverted atau introverted, sensing atau intuitive, thinking atau feeling, dan judging atau perceiving. Extroverted adalah sikap yang suka bersosial, tegas, dan suka menonjolkan diri. Introverted adalah sikap yang pendiam, pemalu, dan suka bersendirian. Sensing atau sensitif adalah seorang yang suka pada benda-benda yang detail, dan juga cerewet. Intuitive pula adalah seorang yang tidak mengambil kisah dan memandang sesuatu itu dengan pandangan yang luas. Manakala, thinking pula adalah untuk individu yang suka berfikir mengenai sebab dan logic untuk mengawal sesuatu masalah. Feeling pula adalah untuk individu yang jenis suka menilai sesuatu menggunakan emosi mereka. Seterusnya, judging pula adalah untuk individu yang suka mengawal dan suka dunia yang teratur dan perceiving pula adalah jenis yang fleksibel dan spontan.

                Selain itu, personaliti seseorang juga boleh diukur menggunakan The Big-Five Model. Ia terbahagi kepada lima komponen iaitu extroversion, agreeableness, conscientiousness, emotional stability dan openness to experience. Extroversion adalah seseorang yang selesa bergaul dan bersosial. Agreeableness pula jenis seorang yang tidak mudsesi pembelajaran baru-baru ini saya telah mempelajari mengenai emosi dan personaliti. Objektif bagi tajuk ini ialah untuk memahami pendekatan pengelasan emosi mengikut jenis dan intensiti dan juga untuk memahami perhubungan di antara emosi, personaliti, dan tingkahlaku. Emosi terbahagi kepada tiga komponen utama iaitu perasaan, perubahan tubuh, dan kecenderungan tindakan. Manusia berbeza dari segi reaksi emosi walaupun pada peristiwa yang sama. Perbezaan ini ada kaitan dengan personaliti seseorang itu. Oleh itu, emosi dan personaliti berguna dari segi membezakan individu.

                Myers-Briggs Type adalah satu indicator yang digunakan untuk menilai dan mengukur emosi seseorang. Ia diklasifikasikan kepada extroverted atau introverted, sensing atau intuitive, thinking atau feeling, dan judging atau perceiving. Extroverted adalah sikap yang suka bersosial, tegas, dan suka menonjolkan diri. Introverted adalah sikap yang pendiam, pemalu, dan suka bersendirian. Sensing atau sensitif adalah seorang yang suka pada benda-benda yang detail, dan juga cerewet. Intuitive pula adalah seorang yang tidak mengambil kisah dan memandang sesuatu itu dengan pandangan yang luas. Manakala, thinking pula adalah untuk individu yang suka berfikir mengenai sebab dan logic untuk mengawal sesuatu masalah. Feeling pula adalah untuk individu yang jenis suka menilai sesuatu menggunakan emosi mereka. Seterusnya, judging pula adalah untuk individu yang suka mengawal dan suka dunia yang teratur dan perceiving pula adalah jenis yang fleksibel dan spontan.

                Selain itu, personaliti seseorang juga boleh diukur menggunakan The Big-Five Model. Ia terbahagi kepada lima komponen iaitu extroversion, agreeableness, conscientiousness, emotional stability dan openness to experience. Extroversion adalah seseorang yang selesa bergaul dan bersosial. Agreeableness pula jenis seorang yang tidak mudah bersetuju dengan individu lain atau suka membantah. Emotional stability adalah jenis seorang yang tabah dan tahan dengan masalah yang menimpanya.

                Sekian sahaja yang dapat saya kongsikan dari apa yang telah saya pelajari pada minggu ini. Sesungguhnya setiap individu mempunyai sikap dan personality yang berbeza. Inilah yang dikatakan hebatnya kuasa Allah S.W.T.

Friday, 24 September 2010

A126968 Hati LJ09

Pada kuliah kita kali ini menerangkan tentang tajuk Emosi dan Personaliti. Manusia berbeza dari segi reaksi emosi walaupun mereka  dalam satu situasi yang sama. Emosi dan personaliti berperanan dalam menentukan reaksi terhadap sesuatu peristiwa yang telah dialami oleh seseorang. Kesemua ini sangat-sangat berguna dalam aspek membezakan individu-indivitu tersebut. Saya telah mempelajari beberapa bahagian Teori Emosi A & b dan Teori Myers Briggs Type Indicator. Oleh hal yang demikian, saya telah mengetahui perwatakan dan sikap seseorang yang mempunyai berlainan emosi. Saya telah mempelajari setiap orang berbeza-beza cara hidupnya dan beza dari segi mnggunakan masa untuk menyesuaikan diri dalam hidup mereka. Oleh itu, personaliti seseorang itu dianggap sebagai satu punca dan kesan daripada emosi yang menguasai badan mereka pada hari demi hari, tahun demi tahun sehingga mereka mencapai ke hari tua.

Setiap orang mempunyai cara hidup masing-masing. Antaranya ialah kehidupan yang sempurna dan kadang kalanya tidak sempurna. Sesetengah individu mengamalkan sikap yang agresif dan ada kalanya mereka mengamalkan sikap option ataupun tidak terlalu mempedulikan tentang pengurusan hidup ini. Kehidupan ini sentiasa ditentukan oleh manusia itu sendiri dalam menguruskan perjalanan hidup mereka. Oleh itu, tidak pelik pada masa kini semua orang walaupun pengurusan hidupnya mempunyai pelbagai cara, mereka tetap berjaya dalam hidup. Itu adalah mainan emosi dimana mereka sentiasa melalui pelbagai aktiviti yang membuatkan emosi mereka sentiasa merubah dari satu masa ke semasa.

Seperti pengalaman saya, saya dapat menilai bahawa hasil kerja tangan saya apabila dibandingkan dengan kawan saya sangat berbeza. Selain itu, saya menilai cara pemakaian, pemodenan, pemilihan lagu juga tidak sepadan dengan mereka. Contohnya, berkaitan dengan lagu-lagu masa kini. Saya tidak banyak mengikuti perkembangan lagu-lagu terkini, hanya sedikit sahaja. Lagu-lagu retro pada zaman-zaman dahulu menjadi satu idola kepada saya. Hal ini kerana pemberian makna daripada lagu-lagu tersebut sangat sepadan dengan saya. Ini kerana penghayatan daripada lagu tersebut sangat menusuk kalbu dan memudahkan kita memahami apakah maksud lagu itu. Saya lebih menyukai kepada lagu-lagu yang mendatangkan feeling kepada saya kerana ia membawa saya kepada ketenangan yang semula jadi. Kebanyakan tentang pedoman dan kelebihan diri saya tidak kepada perkara yang mendatangkan thinking views. Saya ingin juga bertindak seperti mereka-mereka yang boleh berfikir kritis tetapi saya tidak boleh mencapai ke tahap itu. Apabila saya cuba dan mencuba, mungkin ianya satu anugerah yang diberikan dari Allah bahawa saya dilebihkan kepada sesuatu yang mendatangkan perasaan dan emosi yang dapat menafsirkan hati dan naluri.

Oleh itu, saya bersetuju bahawa setiap personaliti seseorang itu mempunyai keupayaan untuk mengatasi emosi-emosi tertentu. Dan jika suatu keupayaan itu tercapai ia akan merangsang emosi pada tahap yang maksimum terhadap pelakuannya sendiri.

A121741 MAS AYU LJ09

Setiap individu adalah istimewa dan unik. Apakah yang menjadikan individu istimewa dan unik? Setiap individu adalah berbeza dari segi watak dan perwatakan. Dua perkataan ini mengambarkan makna personaliti. Apakah yang anda tahu tentang personaliti? Perkataan personaliti berasal daripada perkataan Latin iaitu persona. Persona dalam bahasa Latin bermaksud topeng atau watak luaran yang boleh dilihat. Masyarakat umum biasanya mendefinisikan personaliti sebagai penampilan, peribadi atau sahsiah individu. Menurut imam al-Ghazali personaliti merujuk kepada keadaan jiwa. Menerusi jiwa terbit semua perbuatan yang senang dan mudah, tanpa memerlukan pemikiran dan penelitian (Asmawati 2004). Sekiranya dari jiwa itu muncul perbuatan yang baik dan terpuji menurut akal dan syariat agama, ia dinamakan sebagai personaliti yang baik, begitu juga sebaliknya. Allport (1966) pula mendefinisikan personaliti sebagai suatu organisasi dinamik yang wujud dalam diri individu yang merangkumi sistem psikofizikal yang menentukan bagaimana individu menyesuaikan diri dengan persekitaran. Dinamik di sini merujuk kepada keadaan semulajadi personaliti yang terus berkembang dan berubah-rubah. Sistem psikofizikal pula merujuk kepada elemen-elemen seperti kebiasaan, nilai, sikap, kepercayaan, emosi, motif dan sebagainya. Personaliti juga boleh diertikan sebagai jumlah keseluruhan ciri-ciri yang membezakan manusia, atau kestabilan tingkahlaku seseorang dalam berbagai situasi yang berbeza (Feldman 1994). Personaliti boleh dipengaruhi oleh beberapa faktor antaranya genetik, persekitaran, pembelajaran dan pengalaman hidup.


Bagaimana cara untuk mengetahui personaliti diri? Personaliti diri boleh diketahui melalui penilaian kendiri. Persepsi individu terhadap diri sendiri boleh menjadi kayu ukur kepada personaliti. Orang di sekeliling juga boleh membantu kita dalam memahami persepsi diri. Persepsi orang  lain boleh memberi gambaran secara tidak lansung tentang personaliti diri kita. Jika kita membuat penilaian kendiri, kita cenderung untuk mempersepsi diri kita terlalu baik atau terlalu buruk bergantung kepada penghargaan kendiri individu. Jika kita bertanya kepada orang yang rapat dengan kita tentang personaliti kita, mereka cenderung untuk menyatakan sesuatu yang posistif untuk menjaga hati kita namun apabila kita bertanya kepada musuh atau orang yang tidak suka dengan kita mereka cenderung mengatakan seuatu yang negatif tentang kita. Kedua-dua cara ini adalah mudah namun kurang tepat dan terdedah kepada unsur bias. Jika kita ingin mengetahui personality diri dengan baik kita boleh mempertimbangkan dua cara ini dengan melihat persamaan yang wujud dari kedua-dua penilaian tersebut. Persamaan tersebut mampu mengukuhkan bahawa itulah personality konsisten yang kita ada. Selain cara tersebut kita juga boleh menggunakan ujian personality untuk menilai personaliti diri. Kaedah ini adalah lebih baik kerana alat ujian yang dihasilkan melihat kepada suatu norma yang piawai dalam menilai personaliti. Antara alat ujian yang boleh digunakan dalam menilai personaliti ialah Califonia Psychological Inventory (CPI), Sixteen Personality Factor Questionnaire (16 PF). Terdapat pelbagai model dalam psikologi yang boleh digunakan untuk memahami psikologi antaranya Myers-Biggs Type Indicator (MBTI) dan Model 5 Faktor utama (Big-Five Model: BFM).


Berdasarkan model MBTI tedapat 4 dikotomi kecenderungan personaliti. Berdasarkan dikotomi ini individu mungkin dikategorikan sebagai 1. Extroverted (ekstrovert) atau introverted (introvert), 2. Sensing (kederiaan) atau intuitive (gerak hati), 3. Thinking (pemikiran) atau feeling (emosi) dan 4. Judging (mengadil) atau perceiving (memerhati). BFM pula mengkelaskan peronaliti berdasarkan 5  jenis personality utama iaitu extrovertion (ekstrovert), agreeableness (kepersetujuan) , conscientiousness (kehematan), neuroticism (kestabilan emosi) dan openness to experience (keterbukaan kepada pengalaman baru) atau akronimnya OCEAN. Personaliti juga berkait rapat dengan cara individu bertingkah laku dan mengekspresikan emosi terhadap ransangan persekitaran. Manusia berbeza dari segi reaksi emosi walaupun berada pada keadaan atau situasi yang sama. Perbezaan persepsi dan reaksi emosi berlaku disebabkan oleh wujudnya perbezaan personaliti. Emosi dan personaliti berperanan dalam menentukan sikap dan motivasi individu. Secara keseluruhan saya berpendapat personaliti adalah satu bentuk kombinasi tret individu yang mampu menjelaskan cara seseorang bertingkah laku dan mempamerkan emosi. Personaliti mampu menjelaskan karekteristik individu.


Untuk memahami lebih lanjut tentang MBTI anda boleh laman web berikut:

http://webct2.tripod.com/tugasankumpulancarljung.htm

Untuk memahami lebih lanjut tentang BFM anda boleh laman web berikut:

http://rumahbelajarpsikologi.com/index.php/big-5-p.html