Saturday, 11 September 2010

A130691 NORAIDA LJ08

Pada jurnal yang ke lapan ini, kami diberikan kelainan sedikit kerana kuliah pada minggu ini tidak seperti kuliah pada hari baisa iaitu belajar di dalam kelas, pada minngu ini kami perlu membuat jurnal tetapi melalui tanyangan video yang telah diberikan oleh En.Zamri melalui spin disebabkan minggu ini adalah jatuh pada hari raya pertama dan kami wajib menghantar jurnal seperti minggu-minggu yang sebelumnya. Jadi untuk memudahkan kerja kami diberi tayangan video tersebut, dalam video itu emosi dan motivasi merupakan tajuknya.

   Emosi dan motivasi merupakan dua maksud yang berbeza-beza tetapi mempunyai kaitannya antara satu sama lain. Emosi bermaksud keberkesanan tone yang juga tidak semestinya emosi tersebut negetif mahupun positif dan ianya juga bersifat neutral manakala motivasi pula dimaksudkan dengan sesuatu tingkahlakuyang mendorong seseorang itu untuk melakukan sesuatu perkara.

   Dapat dimudahkan lagi keberkaitan antara emosi dan motivasi,dapat saya memberikan contoh seperti berikut iaitu Abu telah berjaya dalam peperiksaan spm dan dapat melanjutkan pelajaran ke Universiti, Abu sangat gembira dengan perkara tersebut. Sebelum Abu berjaya dalam spm tersebut, ibu dan ayahnya sentiasa memberi dorongan dan kata-kata pendorong kepada dia sehingga dia berjaya. Ibunya selalu berpesan kepada Abu bahawa ilmu adalah penting dan merupakan sesuatu yang dapat menolong seseorang kerana ibu diibaratkan seperti pelita hidup yang dapat membantu ketika susah, dengan semangat dan kata-kata yang telah diberikan oleh ibunya, Abu bersemngat untuk belajar kerana emosi dan motivasi adalah berkaitan,emosi Abu perlu belajar dan motivasi yang telah diberikan oleh ibu dan ayahnya, dia semakin bersemangat untuk belajar sehingga berjaya dan mendapat pekerjaan yang bagus di suatu hari ini.

    Emosi dapat dibahagikan kepada empat komponen iaitu perasaan, proses kognitif, perubahan fisiologi dan tingkah laku berkaitan. Emosi dan perasaan selalu disalah anggap iaitu apabila sesorang itu marah, pihak seterusyanya akan mengagap bahawa emosi yang menguasai dan emosi diaggap baginya adalah perkara yang negetif kerana marah tadi. Jadinya sesiapa yang tidak belajar dan mengambil kursus pengurusan emosi ini, seseorang itu tidak akan faham apa itu maksud sebenarnya disebalik emosi dan perasaan, walaupun kedua-duanya mempunyai keberkaitannya tetapi perasaaan adalah satu satu komponen emosi..

    Bolehla kita ringkaskan disini bahawa emosi dan motivasi saling lengkap dan apabila sesorang itu sentiasa diberikan motivasi yang positif dan baik, semestinya perkara atau gelaja yang netitif seperti merempit dapat dikuarangkan.No comments:

Post a Comment