Saturday, 22 January 2011

A135322 TAN YAN CHENG – TAJUK 4 PEMBELAJARAN EMOSI NEGATIF

Minggu ini adalah minggu keempat saya mencatat catatan pembelajaran.Minggu ini kuliah berjalan seperti biasa. Tajuk pembelajaran pada minggu ini ialah emosi negatif . Emosi negatif  termasuklah takut,malu,sedih dan marah.

Takut ialah tindak balas emosi terhadap situasi bahaya,berkaitan dengan emosi bimbang. Emosi takut akan diwujud secara tidak disedari dan tidak dapat diukur. Takut juga adalah mekanisma untuk kelangsungan hidup dan berlaku bila ada situasi negatif. Terdapat beberapa sebab-sebab yang menyebabkan ketakutan. Antaranya termasuklah:kejadian yang memberikan kesan trauma,contohnya ialah  jatuh dalam perigi menyebabkan seseorang    mengalami claustrophobia ( takut kepada ruang tertutup) atau hydrophobia (takut pada air). Kesan trauma akan memberikan kesan negatif  terhadap kehidupan individu tersebut dan menyebabkan dia sukar melupakan kejadian tersebut.Perkara atau konsep yang abstrak seperti takut hilang pengaruh ,takutkan kritikan,takut diejek oleh masyarakat dan sebagainya.Hilang keyakinan untuk menghadapi situasi yang bakal berlaku seperti menghadapi kuiz, peperiksaan , pertandingan,persembahan dan lain-lain. Menghadapi situasi yang membahayakan dan mengancam keselamatan diri seperti diugut. Terdapat beberapa ekspresi muka apabila seseorang mengalami emosi takut iaitu mata terbuka luas (menjangka apa yang bakal berlaku), anak mata berkedip, bibir atas naik , kening ke dalam dan bibir dipanjangkan. Terdapat beberapa tahap-tahap emosi. Contohnya ialah tikus lari apabila ditangkap dan berlawan dengan agresif. Manusia senang terpengaruh oleh rasa takut telah menyebabkan mereka menuruti kehendak orang lain tanpa terfikir tentang keselamatan diri. Takut juga akan menyebabkan seseorang menjadi ganas dan mengakibatkan kematian. Ini adalah reaksi instintif, bukannya yang dirancang secara sedar. Bulu roma seseorang juga akan dipanjangkan apabila takut.

Malu akan dirasai apabila melakukan sesuatu yang tidak diterima dalam pekerjaan atau masyarakat. Biasanya emosi malu akan melibatkan air muka atau maruah bergantung kepada situasi yang dialami. Namun, perasaan malu ini hanya akan dirasai oleh sendiri dan tidak akan diketahui oleh orang lain. Emosi takut juga boleh disebabkan melakukan sesuatu yang secara sosialnya tidak diterima walaupun tidak salah di segi moral dan dosa di segi agama. Contohnya adalah silap memakai kasut ,memakai baju terbalik dan lain-lain.Perasaan malu dibahagikan kepada dua kategori iaitu personal dan professional. Malu yang bersifat personal berlaku apabila perhatian orang lain bertumpu kepada hal-hal peribadi seperti kesilapan diri kita dan sebagainya. kesilapan diri adalah seperti memakai seluar terbalik. Namun ,perasaan malu yang bersifat personal juga boleh berlaku disebabkan oleh tindakan kita seperti didapati berbohong,buat kesilapan dan sebagainya. Biasanya perasaan ini diikuti dengan tanda-tanda seperti tersipu-sipu,berpeluh, gementar,tergagap-gagap dan gelisah. Kadang-kala , individu yang malu itu cuba menyembunyikan rasa malu dengan berpura-pura senyum. Manakala, malu yang bersifat professional atau rasmi pula melibatkan urusan yang berkaitan dengan perkerjaan. Contoh adalah seperti kemudahan,perbelanjaan dan kehidupan nyawa dan sebagainya. Malu professional juga boleh dikaitkan dengan dasar kerjaya yang gagal, pendedahan salah guna kuasa,tindakan yang melanggar etika,selebriti yang menghadapi tindakan undang-undang dan sebagainya. Contohnya ialah artis-artis yang disyaki menghisap dadah dan terlibat dalam kes langgar lari.

Sedih merupakan perasaan yang paling menderita dan sukar diterima antara emosi-emosi negatif.  Perasaan sedih menggambarkan perasaan kerugian dan kehilangan. Jika serius akan membawa kemurungan kepada individu tersebut dan memerlukan rawatan intervensi daripada pakar berkaitan. Jika rawatan tidak diberikan dan kemurungan berterusan akan membawa kesan-kesan negatif kepada individu tersebut. Apabila sedih,seseorang itu akan menjadi pendiam,tidak bersemangat dan suka mengasingkan diri. Individu tersebut juga akan tiada keinginan untuk berjumpa dan bersosial dengan orang lain. Antara tanda-tanda kesedihan adalah muka tunduk,badan condong ke depan,bibir ke dalam,fizikal yang lemah dan pergerakan yang perlahan. Selain itu,orang yang sedih juga akan memproses maklumat dengan lebih perlahan dan kurang ketepatan berbanding dengan orang yang gembira. Orang yang sedih memerlukan sumber kognitif yang lebih untuk memproses maklumat dengan tepat berbanding dengan orang yang gembira. Orang yang sentiasa gembira mempunyai sifat penyayang dan senang bersosial dengan orang lain. Manakala ,orang yang sedih pula tiada bersemaya dan lemah untuk melakukan sesuatu. Antara sebab-sebab yang menyebabkan seseorang sedih adalah kehilangan orang tersayang, menghadapi tekanan yang membebankan,masalah kewangan,masalah keluarga,gagal dalam percintaan dan sebagainya. Individu yang sedih dan kemurungan memerlukan masa untuk memulihkan dan jangka masa bergantung kepada tahap kesedihan dan ketabahan seseorang. Yang terpenting ialah sokongan dari ahli keluarga adalah sangat membantu dan menggalakkan dalam proses memulihkan seseorang.

Akhir sekali ialah emosi marah.Marah adalah tindak balas emosi terhadap kesakitan,perspepsi adanya penderitaan ,ketegangan atau ancaman. Marah boleh diekspresikan secara aktif atau pasif. Marah secara aktif boleh dikaitkan dengan serangan secara verbal atau fizikal. Marah secara aktif ini akan mengakibatkan pergaduhan. Manakala marah secara pasif pula tidak melibatkan serangan fizikal dan tidak menunjukkan secara terus-terang. Malah ,ia sering ditandai dengan merajuk,diam,perilaku pasif-agresif,permusuhan dan ketegangan. Terdapat beberapa sebab-sebab menyebabkan kemarahan dialami oleh seseorang. Antaranya termasuklah hasil daripada rasa simpati. Contohnya ialah marah jika orang lain dizalimi. Kemarahan bertambah apabila didapati bahawa tindakan yang menyebabkan kematian atau penderitaan adalah sengaja. Ini menyebabkan saya terfikir bahawa banyak kanak-kanak yang tidak berdosa dizalimi demi memuaskan nafsu dan atas sebab peperangan. Kanak – kanak selalunya dijadikan korbanan atas kegagalan orang dewasa. Emosi marah juga dihasilkan oleh amygdala iaitu kenal pasti ancaman dan bertindak balas dengan memulakan tindakan dalam badan. Amygdala bertindak terlalu cepat dan mengakibatkan beberapa ekpresi muka berlaku. Apabila seseorang marah, kadar denyutan jantung bertambah,kadar tekanan darah meningkat , tahap pernafasan juga meningkat dan muka menjadi kemerahan. Kemarahan selalunya disebabkan tindakan-tindakan yang menyebabkan kita sakit hati. Contohnya ialah hati dilukai apabila orang lain bercakap kasar dan tidak bersopan dengan kita. Kemarahan sukar dikawal dalam masa yang singkat dan memerlukan masa untuk mencapai ketenangan. Apabila menghadapi situasi yang menyebabkan kemarahan,langkah-langkah berikut boleh dijadikan panduan. Iaitu mengakui hakikat bahawa kita berada dalam keadaan marah,menilai samada situasi ini sesuai untuk kita meluahkan kemarahan atau tidak,Sekiranya anda rasa sesuai untuk meluahkan kemarahan tersebut, nilaikan adakah anda perlu menggunakan pendekatan secara langsung atau tidak langsung. Namun,langkah terbaik untuk menghilangkan kemarahan seseorang ialah pengampunan.   Mengampunkan seseorang bukan sesuatu yang mudah tetapi merupakan sesuatu tindakan yang mulia.

 

Banyak manfaat dan kaedah telah saya mempelajari hasil daripada kuliah minggu ini. Kuliah ini mengajar saya macam mana menguruskan emosi-emosi negatif saya terutamanya ialah emosi marah dan sedih.Kebanyakan orang akan hilang panduan dan arah apabila menghadapi kedua-dua emosi ini. Malah bertindak secara melulu dan tidak logik. Padahal emosi-emosi ini pula tidak dapat dielakkan oleh sesiapa sahaja. Oleh itu,laangkah terbaik untuk menghadapi emosi-emosi ini adalah menanganinya dengan tenang.

No comments:

Post a Comment