Tuesday, 28 September 2010

A129013 Arfa Rina LJ09

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Tajuk pada minggu ini membincangkan tentang emosi dan personaliti. Emosi sangat berkaitan rapat dengan personality yang dipamerkan dan adalah berpunca daripada emosi. Pelbagai emosi mencetuskan personality berbeza. Betapa Agungnya ciptaan Allah, begitu kompleks hingga manusia tidak dapat menafikan ciptaan-Nya. Dari personality,maka menonjolkan sikap dan perwatakan peribadi kita. Dari emosi yang terhasil juga, tercetus motivasi. Walaupun rambut sama hitam, hati tetap lain.itulah pepatah yang dapat menggambarkan kaitan emosi dan personality. Motivasi yang tercetus dek emosi berkait dengan personality diri kita juga. Ada sesetengah orang mudah termotivasi dan sesetengahnya memerlukan banyak usaha. Emosi bukan sahaja mencorakkan motivasi malah personality.


Secara jelasnya,manusia berbeza dari segi emosi walaupun pada peristiwa yang sama. Berdasarkan pengalaman saya ketika belajar di Matrikulasi dahulu. Pernah sekali saya mendapat B+ bagi subjek Matematik.walau pun saya sedih kerana tidak mendapat A tetapi saya tidak menangis dan saya jadikan itu sebagai titik permulaan memajukan diri saya, berbeza dengan rakan sebilik saya. Dia telah mendapat A- dalam Matematik dan dia sungguh sedih dan menangis pada malam itu. Keesokkannya,kesedihannya tidak lenyap sebegitu sahaja,dia masih bersedih dan tidak bersemangat dalam kelas.


Berteraskan pembelajaran minggu ini, personality dapat dikaji dengan dua teori terkenal iaitu teori A @ B dan Myers- Briggs Type Indicator (MBTI). Teori A@B dijelaskan didalam kelas melalui tayangan video selama 5minit. Kesimpulannya, Orang jenis A suka buat kerja dengan cepat. Baginya, masa amat berharga. Orang ni lebih kepada 'Achievement Oriented'. Manakala, orang jenis B adalah orang yang buat kerja secara sederhana, baik dengan orang, dan 'social Oriented'.

Bagi MBTI, terdapat empat indicator iaitu :


geeee.PNG


No 1 adalah cara kita mendapat kekuatan kita samada dari factor luar atau dalaman. No. 2 adalah mengenai bagaimana kita menerima maklumat tersebut. No 3 pula mengenai bagaimana kita membuat keputusan dan no 4 adalah tentang bagaimana kita mencorakkan kehidupan kita.


Pecahan indicator terdapat dua sector daripadanya iaitu, E yang antaranya lebih bersikap social, tegas, suka menonjolkan diri. I adalah sebaliknya yang lebih pendiam, pemalu, tidak suka akan keadaan yang ramai orang, suka membantu dibelakang tabir. No 2 pula, terbahagi kepada S dan I iaitu S lebih practical, detail dan cerewet dan I pula tidak suka hal remeh-temeh dan bersikap global. No 3 mengenai T yang lebih suka guna alasan, logical yang berdasarkan fakta dan F pula berpandukan emosi dan penilaian kendiri. No 4 menerangkan pula tentang J yang suka mengawal, teratur dan sistematik. P pula adalah bersikap flexible (mudah dirunding) dan spontaneous.


What is your personality?? Ujian ini dijalankan berdasarkan indicator MBTI,  8 sektor tadi dipecahkan lagi kepada beberapa soalan. Instrument ini dipanggil Cognitive (CSI). Bandingkan yang mana banyak menunjukkan kita. Isikan didalam kotak yang disediakan (contoh) ;


 

 

 

 

 

Berdasarkan kajian yang telah dilakukan, terdapat 16 perkaitan personality yang didapati. Antaranya ESTJ , ISTJ, INFJ, ISFP, ISTP dan lain-lain.kesemua symbol huruf ini menerangkan personality kita yang dizahirkan melalui perbuatan.

Selain itu juga, terdapat 'BIG 5 THEORY' iaitu OCEAN.


O          -  Openness to experience

C          -  Conscientiousness

E          -  Extroversion

A          -  Agreeableness

N         -  Neuroticism


Akhir kata, cubalah kaji personality diri.yang baik dijadikan kelebihan dan kelemahan jadikan kekuatan. Bak kate Dr.Zamri, "There's nothing good or bad with personality".wassalam.No comments:

Post a Comment