Saturday, 28 August 2010

A134329 NUR AFIFI LJ05

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Pada minggu yang ke 6, kami belajar mengenai teori peringkat adaptasi. Konsep dasar berlaku apabila kita bertindak balas terhadap rangsangan baru berdasarkan tahap adaptasi kita sekarang. Tingkat adaptasi seseorang adalah saat ini, tahap neutral berfungsi relatif terhadap beberapa situasi stimulus tertentu.Teori adaptasi juga mengatakan bahawa "Our cognitive appraisal of the situation determines the intensity of our emotional experience" (Lazarus, Kanner, & Folkman, 1980)
   
Sebagai contoh, cuba dengar dengan teliti bunyi di sekeliling kita.Jika bunyi itu, sama ada kuat atau lembut,sebenarnya bunyi itu berada di peringkat adaptasi kita  dalam aspek intensiti. Dan tahap ini akan meningkat dari masa ke semasa.
Contohnya, jika anda gembira dengan keputusan peperiksaan dalam kos yang anda ambil sekarang ,anda tidak akan terus gembira kecuali mendapat keputusan yang lebih baik dari sebelumnya.Tahap adaptasi anda sentiasa merupakan titik neutral, dan sesuatu yang hanya di atas neutral akan membuat anda merasa bahagia.Seterusnya,berkenaan proses lawan teori(Solomon).Teori ini adalah hasil ubahsuaian daripada teori aras adaptasi (Adaptation Level Theory).

Model Psikologis yang diajukan oleh Richard Salomo pada tahun 1980 untuk menerangkan perilaku adiktif.Teori Solomon mengatakan keseimbangan emosi menuju titik neutral tidak hanya dalam jangka panjang, tetapi juga dalam jangka pendek.
Selain itu, teori ini menjelaskan setiap emosi menyebabkan emosi yang bertentangan berlaku.Teori solomon ini terbahagi kepada dua peringkat, iaitu 'primary stage' and 'opponent stage'.

Contoh yang pertama,sekiranya anda memenangi hadiah duit sebanyak RM500.Pada mulanya anda rasa hebat kerna memenangi hadiah lumayan itu,tapi lama kelamaan anda akan menyesal kerana mengambil masa yang singkat untuk menghabiskan duit tersebut.
Selain itu, bersenam.anda akan berasa bosan pada kali pertama anda bersenam.Akan tetapi,semakin ari berlalu,anda mula menyedari bahawa bersenam adalah satu aktiviti yang cukup seronok dan dapat menjaga kesihatan tubuh badan kita.

Dan sekiranya anda melakukan ativiti seperti terjun dari bangunan yang tinggi,pertama,anda akn berasa takut yang amat sangat. Tetapi lama kelamaan anda akan merasakan aktiviti itulah yang paling seronok yang anda lakkan sepamgjang hayat anda..

Minta maaf sekiranya jurnal ini ada kelemahannya..
Sekian terima kasih...#END

No comments:

Post a Comment