Wednesday, 20 October 2010

A129214 AMIR LJ10

A129214 AMIR LJ10

Asalamualaikum pembuka bicara.Topik hari ini bersamaan dengan 6/10/2010 adalah pengurusan emosi di tempat kerja dan keluarga. Emosi memainkan peranan penting dlm hubungan seharian. Pada kelas ini kami twlah disajikan dengan pelbagai rakaman video tentang apa yang berlaku kepada staff atau perkerja di tempat kerja sekiranya emosi mereka dalam tempat kerja. Di sebalik gelak ketawa kerana hampir semuanya kelakar saya pasti semuanya berfikir tentang pentingnya pengurusan emosi di tempat kerja kerana ia tentunya boleh menganggu dan memberikan kesan terhadap perestasi.

Terdapat 2 domain perhubungan iaitu hubungan di tempat kerja dan organisasi serta hubungan di perigkat krga dan masyarakat. Peranan emosi juga adalah berasaskan kepada perkara berikut iaitu emosi positif dan negatif, perbezaan gender dalam menagani emosi, aplikasi kepintaran emosi, pengurusan rasa marah, perspektif budaya tempatan dalam menangani emosi. Sebagai contoh rasa kesian terhadap rakan yang tinggal di hospital akibat kemalangan. Dalam hal ini perbezaan gender juga memberikan kesan. Stereotype-male adalah jenis yang berdikari, lantang ,aktif, berani, berani buat keputusan, berkemahiran, aggresif, suka bersaing manakala perempuan pula lebih kepada beremosi, baikhati, lemah lembut, memahami, gembira, mudah menagis, kreatif, dan perihatin. Dalam erti kata lain bagi perempuan memenangi hati org lain penting dan lelaki pula buat apa yang dirasa perlu.

Seterusnya kita masuk kepada Jantina dan emosi. Ternyata kedua-duanya menagani dengan cara yang berbeza. Perempuan dikenal pasti mudah menampakkan emosi, mudah memahami perasaan org lain, mengalami emosi lebih kerap berbanding kaum adam. Lelaki pula beranggapan beremosi adalah tidak macho, berkeupayaan membaca dan mengenali emosi org lain, kurang menggunakan emosi untuk berkomunikasi. Malahan ada kata-kata seperti "men are from mars, women are from venus" -Jhon grey."Silahul mar ati dhumu uha" bermaksud senjata wanita adalah tangisannya. Dari aspek bahasa. Bahasa lelaki lebih banyak memulakan interaksi, aggeresif, bercakap manakala bahasa perempuan pula adalah bahasa berlapik contoh seperti kot, teragak-agak, penekan maksud, dan kata-kata emosi. Contoh mudah adalah pergi makan antara lelaki dan perempuan. Lelaki berfikiran mudah seperti pergi makan, siap beli barang, kuliah dan solat seterusnya balik. Jauh berbeza dengan perempuan yang lebih cerewet dan terperinci. Emosi penting tetapi kenapa manusia tidak meluahkannya robert pultnick 1980 menyatakan peranan sosial (cikgu,politik,penjual) undang2 sosial, tidak pandai membaca emosi, dan takut pada keburukan.

Masih didalam pengurusan emosi melibatkan keluarga. Antaranya Cinta bermula dgn senyuman, memekar dgn ciuman dan berakhir dgn airmata. Cinta pula membawa kepada perkhawinan mudah disimpulkan dengan marragie is an agreement in which a man loses his bachelors dgreed dan a woman gain a master dgreed. Selain itu Konsep keluarga bahagia adalah penting. Matlamat pembentukan keluarga adalah mencapai kebahagiaan, melahirkan anak yang soleh. Peranan emosi penting dalam hal ini. Emosi bergantung kpda situasi di mana seseorang berada, rumah perlu ada situasi y mengandungi plbgi sumber rangsgn atas emosi, emosi sesebuah keluarga boleh berubah-ubah mengikut situasi di rumah. Jika emosi negatif tidak terurus akan membawa byk masalah. Pentingnya kematangan berfikir, celim berfikir (supya dpt kenalpasti emosi mana y perlu dielakkan dan dikawal), mgunakan bahasa komunikasi verbal dan bukan verbal. Dalam hal ini juga menagini emosi negatif adalah penting dan disini perbezaan jantina memainkan peranan. Kekuatan seseorang lelaki bukan pada kekuatannya tetapi berapa byk tggujwab yang boleh dibawa dan kecantikan seorang wanita-dicermin dari hatinya.

Kesimpulannya, sedar atau tidak emosi menjadi asas penting dalam kehidupan seharian bahakan boleh menjadi motivasi dan bimbingan dikala dilanda musibah. Emosi perlu dikawal seadanya mengikut keadaan, walau sesukar manapun untuk menjaga emosi adalah penting untuk memahami emosi kerana emosi adalah perlambangan kita sebenarnya.sekian.

 


No comments:

Post a Comment