Wednesday, 20 October 2010

A129214 AMIR LJ05

A129214 AMIR LJ05

            Asalamualaikum w.b.t. Pejam celik pejam celik sudah pun minggu kelima dalam kelas Pengurusan Emosi. Sebagaimana yang diketahui dalam kuliah menurut kepada teori utama pengalaman emosi dibahagikan kepada tiga iaitu teori fisiologi, teori kognitif dan teori fisiologikal. Daripada perspektif saya, saya mendapati bahawa kesemua teori ini saling berkait dan kita manusia sebagai mahkluk yang beremosi tidak akan lari daripada konsep yang dinyatakan. Bahkan sebagai seorang penutut, emosi penting bagi membolehkan seseorang itu bersikap positif dan terus maj ke hadapan walaupun hakikatnya dibebani oleh masalah dan kekangan.

            Teori fisiologikal adalah merupakan emosi yang lahir daripada otak dan sistem saraf. Terdapat beberapa pendekatan yang menyokong teori ini antaranya adalah James-Lange (JLT). The Cannon-Bard Theory (CBT) dan Psychobiological Theory. Teori atau idea tertua datangnya daripada JLT yang diasaskan oleh William James dan Carl Large pada tahun 1884. Menurut teori ini sebagai contoh apabila kita berhadapan dengan sesuatu, badan akan bertindak dengan sistem saraf automnomik kita menghasilkan berberapa siri kejadian fisiologikal lain seperti kekejangan otot, peluh, kadar dengupan jantung menigkat dengan serta-merta. Maksudnya teori ini mencadangkan bahawa emosi yang terjadi berlaku selepas daripada siri kejadian fisiologi berkenaan atau sesuatu situasi itu menjadi penyebab kepada reaksi tubauh badan kemudian barulah emosi datang.

            Cannon-Banrd Theory atau CBT pula berpendapat sebaliknya dari teori JLT. Menurut teori ini pula, apabila sesuatu rangsangan terjadi, kita akan merasakan emosi terlebih dahulu dan kemudian baru perubahan fisiologi dalam tempoh masa yang agak sama. Reaksi emosi merupakan peroses yang cepat bertindak apabila adanya sesuatu rangsangan. Tambahan lagi, dalam istilah neurobiologikal, talamus menerima sesuatu isyarat dan akan menyampaikannya kepada amigdala yang mana dihubungkan dengan emosi. Anggota badan kemudiannya akan mendapat isyarat-isyarat melalui sistem saraf autonomik kepada otot-otot yang lain pula. Hal ini menjadi satu penyagkalan atau bukti kepada salahnya teori JLT pada lewat tahun 1920-an.

 

 

            Kemudian adanya teori kognitf. Teori ini dibahagikan kepada empat bahagian iaitu pertamanya Schacter's Cognitive yang rasa bersetuju dengan teori James-Lang. Dalam teori ni, emosi akan wujud selepas reaksi gerak tubuh yang disertakan dengan pemikiran kognitif sejurus selepas menghadapi sesuatu situasi, samaada positivf atau negative. Bahagian kedua adalah misattribution yang menyatakan sesetengah emosi manusia lahir akibat sebab yang tidak relevan dan logik. Contohnya ketika seorang wanita yang datang bulan dimana hormon memyebabkan wanita bersifat sensitif atau cepat marah. Ketiga pula adalah pemindahan kegembiraan kepada emosi lain. Contoh gembira kepada kesedihan apabila mendapat keputusan SPM cemerlang tetapi kemudiannya diberitahu bahawa sepupu baru meniggal dunia. Keempat adalah Cognitive appraisal yang terkandung dalamnya tiga komponen iaitu cognitive appriasal, action impulses, dan reaksi patterned somatic.

            Kesimpulannya, tidak kira berapa rapuhnya emosi kita, haruslah diingat bahawa emosi itu boleh dikawal. Secara keseluruhannya atau amnya, adalah bergantung kepada diri sendiri tentang bagaimana untuk mengatasi permasalah emosi yang dialami dan perlunya usaha untuk memperbaiki diri sendiri.

Sekian saja.

 

 


No comments:

Post a Comment