Friday, 3 September 2010

A134544 nabihan LJ07

            Bertemu kita kembali dalam edisi jurnal kali ini. Semoga para pembaca di luar sana dapat menggunakan segala ilmu yang dikongsi ke arah yang positif. Banyak perkara sebenarnya dalam ilmu yang saya kongsikan ini yang dapat kita aplikasikan dalam kehidupan seharian.

            Hari ini tepat pukul 4 petang saya melangkah masuk ke dalam kelas pengurusan emosi. Minggu ini merupakan minggu terakhir saya berada di UKM sebelum bermulanya cuti hari raya selama dua minggu. Memang perasaan saya pada minggu ini agak ceria kerana tidak sabar untuk pulang ke rumah setelah hampir tiga bulan berada di UKM dan tidak pulang ke rumah. Tetapi apabila mengenangkan ada kawan-kawan yang terpaksa balik lambat kerana kelewatan tiket menyebabkan perasaan saya menjadi sedih. Walau apapun, saya tetap berdoa semoga perjalanan pulang kami sentiasa di bawah lindungan-Nya. Bertambah menggembirakan saya pada hari ini ialah pensyarah-pensyarah subjek masing-masing membuat pengumuman bahawa minggu depan sudah tiada kelas kerana mereka memahami keadaan kami yang sudah membeli tiket.

            Pada hari ini tajuk pengurusan emosi ialah, Emosi Ingatan. Tentu para pembaca bingung dengan tajuk ini. Apa kaitannya emosi dengan ingatan? Para pembaca tentu tertanya-tanya. Baiklah saya akan menerangkan tajuk ini dengan lebih lanjut lagi. Sebenarnya terdapat dua aspek yang tentang emosi dan ingatan. Yang pertama kandungan sesuatu cerita yang beremosi. Yang kedua kita sendiri yang beremosi dalam sesuatu keadaan. Para pembaca tentu akan bersetuju dengan kajian yang telah dijalankan tentang tajuk ini. Kita sebenarnya lebih mudah untuk mengingati sesuatu peristiwa yang beremosi berbanding sesuatu peristiwa yang biasa-biasa sahaja. Sebagai contohnya peristiwa 13 Mei yang sering diperkatakan kerana peristiwa itu melibatkan masalah perpaduan dan pertumpahan darah. Sudah tentu peristiwa itu member kesan emosi kepada kita. Kerana itulah peristiwa itu sering diingati sehingga kini.

            Kemudian yang kedua berkenaan dengan kita sendiri yang beremosi dalam sesuatu keadaan. Sebenarnya memang banyak perkara yang membuatkan kita beremosi samada negatif ataupun positif. Dan yang lebih penting kita akan lebih mengingati kejadian tersebut. Sebagai contohnnya, seseorang apabila memperoleh kejayaan yang besar seperti mendapat keputusan peperiksaan yang bagus dia sudah pastinya akan mengingati keputusan itu untuk jangka masa yang lama. Ini kerana emosinya ketika itu yang sangat gembira menyebabkan dia sukar untuk melupakan peristiwa itu. Begitu juga dengan peristiwa sedih seperti peristiwa kematian orang yang tersayang. Emosi kita yang sangat sedih pada masa itu membuatkan kita teringat-ingat akan mereka yang telah pergi.

             Terdapat juga penjelasan dari segi saitifik tentang tajuk ini. Sebenarnya emosi dan ingatan ini saling berkait dengan otak kita. Terdapat tiga komponen dalam otak yang terlibat dalam menghasilkan ingatan dan emosi kita. Komponen tersebut ialah amygdala, cerebellum, dan prefrontal cortex. Masing-masing mempunyai tugas tersendiri. Dengan adanya peranan dari ketiga-tiga komponen otak itu, kita dapat mengingati sesuatu peristiwa itu dengan mudah.

            Dengan itu sekian sahaja penulisan jurnal saya untuk kali ini. Diharapkan para pembaca boleh mengambil sedikit sebanyak ilmu yang dikongsi untuk kegunaan diri para pembaca. Akhir kalam, selamat menyambut hari raya aidilfitri. Semoga kita semua dapat pulang ke kampung halaman masing-masing dengan selamat. Bergembiralah di hari lebaran yang bakal menjelma tiba. Dalam kita bergembira jangan lupa pada yang sudah tiada. Sekian.#


No comments:

Post a Comment