Friday, 17 September 2010

a128782 azlin ljo8

Assalamualaikum…..

Minggu ini merupakan hari cuti….walaupun begitu cuti tidak bermakna semua kerja akan tergendala tetapi ada juga tugas yang diberikan daripada prof….walau telah terlambat saya ingin mengucapkan selamat  hari  aidilfitri kepada dr. ahmad  zamri dan rakan-rakan yang lain.

Tajuk kuliah yang seterusnya ialah emosi dan motivasi…. Emosi didefinasikan sebagai perasaan positif atau negative tetapi bukan bersifat neutral. Motivasi pula ialah satu daya usaha yang akan mendorong untuk melakukan sesuatu perkara. Perasaan merupakan salah satu daripada komponen emosi.4 elemen, elemen tersebut ialah perasaan, perasaan kognitif,perubahan fisiologi dan tingkah laku,…..

Emosi mendorong seseorang untuk melakukan sesuatu sama ada kebaikan atau keburukan. emosi adalah lebih luas maksud daripada perasaan. 

Sebagai contoh apabila ditertawakan kerana tidak pandai membonceng basikal maka ia akan menjadi pendorong seseorang supaya lebih berusaha sehingga Berjaya. Peristiwa ini telah belaku kepada adik saya sendiri dimana dia telah ditertawakan hingga dia belajar hingga mampu membawa basikal dengan jayanya dalam masa  lima hari sahaja. Oleh itu, boleh kita katakana bahawa emosi itu membawa  kepada motivasi atau akan memotivasikan diri kita sehingga Berjaya. Walaubagaimanapun tidak semua emosi itu akan akan memotivasikan diri kita tetapi sebaliknya. Sebagai contoh apabila kita kehilangan orang tercinta(kematian) maka motivasi dalam diri kita akan menurun dan mungkin juga ia akan menggangu kehidupan kita. oleh sebab itu orang yang mempunyai motivasi yang tinggi akan berjaya.  

kesimpulannya, emosi memainkan peranan yang penting dalam mendorong seseorang untuk melakukan sesuatu sebaik mungkin. jsteru kita memerlukan dorongan supaya lebih berjaya.

sekian.... selamat hari raya:)


No comments:

Post a Comment