Friday, 20 August 2010

A134329 NUR AFIFI LJ05

Pada minggu ke lima,saya di ajar tajuk 3 iaitu teori-teori fisiologikal,kognitif dan psikoanalitik. Pengalaman emosi terbahagi kepada tiga bahagian iaitu teori psikoanalitis ,fisiologi berorientasi teori, dan juga teori kognitif. Fisiologi teori adalah teori fisiologi berorientasikan penekankan emosi yang datang dari otak dan sistem saraf. Antara pendekatan utamanya adalah James-Lang,Cannon-Bard,dan Psychobiological teori.

James-Lang merupakan teori yang terawal dalam pengalaman emosi yang di rumuskan oleh William James pada tahun 1884 dan disokong oleh Carl Lange (1887) dan hipotesis beliau adalah  reaksi fisiologi terhadap rangsangan akan mencetuskan emosi.

Pada kebiasaannya, apabila satu situasi berlaku,contohnya ternampak seekor anjing yang bengis,kita akan berasa takut,dan secara tidak lansung kita akan lari (situasi,emosi,reaksi tubuh). Ini adalah situasi yang selalu kita lalui. Tetapi menurut James ,situasi berlaku,kemudian berlaku reaksi tubuh,dan akhirnya terbitnya emosi (situasi,reaksi tubuh,emosi).

Teori yang kedua adalah the Cannon-Bard. Cannon dan Phillip Bard mencadangkan internal  atau rangsangan luaran menyebabkan impuls sensorik yang dihantar ke korteks otak dan  kemudian sensasi emosi yang dihasilkan.Sebagai contoh, jika kita terlihat seekor labah-labah (sebagai stimulus). Saya rasa takut (emosi) dan lari (reaksi).

Seterusnya teori psychobiological. Teori ini dikembangkan oleh Panksepp Jack (1982, 1992). Jack berpendapat dasar emosi yang berkaitan dengan litar neural yang khusus. Dia mencadangkan 4 emosi dasar  iaitu takut, marah, panik dan harapan. Panksepp juga menunjukkan bahawa neurokimia tertentu boleh dikaitkan dengan pelbagai sistem komando emosional, misalnya dopamine berkaitan dengan harapan dan asetilkolin dengan emosi marah.Tetapi teori ini mendapat kritikan orang lain antaranya James Averill (1982) yang mengatakan, "terancang" litar mungkin tidak cukup fleksibel untuk melayani sebagai asas neurologi untuk emosi.

Teori kognitif terbahagi kepada empat bahagian. Apa sebenarnya teori kognitif? Berdasarkan teori fisiologi, beberapa teori moden yang dicadangkan bahawa fikiran mempunyai peranan utama dalam menghasilkan dan membimbing emosi.Teori-teori yang dicadangkan, yang terdiri daripada empat bahgian iaitu pertama Schachter's Pelabelan Teori Kognitif, misattribution,'transfer of excitation',dan 'Cognitive appraisal theories'. Schachter menerima JLT tetapi memperkenalkan label kognitif. Menurut teori  Schachter , apabila satu situasi berlaku, reaksi tubuh akan berlaku dan kemudian datangnya emosi dan penilaian kognitif. Antara keempat-empat bahagian ,saya tertarik kepada 'transfer of excitation', di mana ada kajian dilakukan ,beberapa pemuda dikehendaki melintasi jambatan yang tingginya cukup tinggi. Kemudian, di tengah jalan mereka di temu bual oleh seorang wanita yang cantik.Daripada emosi takut,antara kalangan mereka ,emosi berubah,akhirnya suka kepada wanita tersebut.

 

Akhir sesi kuliah,saya belajar tentang perbezaan. Perbezaan yang pertama,tajuk besarnya iaitu teori pengalaman emosi ( teori physiological,teori kognitif,teori psychoanalytic), teori psychobiological (teori James-Lange,teori Cannon Bard, pendekatan psychobiological),teori kognitif(Schachter's Pelabelan Teori Kognitif, misattribution,'transfer of excitation','Cognitive appraisal theories') dan akhirnya perbezaan teori psychoanalystic. Minta maaf jika jurnal ini ada kekurangannya.Terima kaseh. Sekian..

No comments:

Post a Comment