Thursday, 26 August 2010

A127856 EAISHAH LJ06

Pembelajaran pada minggu ini begitu menarik, berkaitan dengan Teori Aras Adaptasi. Melalui pembelajaran pada minggu ini,saya mendapat satu pengetahuan pembelajaran yang baru. Hal yang berkaitan dengan tahap-tahap adaptasi yang ada pada diri kita. Walaupun penyesuaian itu selalu berlaku pada diri kita, namun kita tidak menyedarinya. Oleh itu, dengan pembelajaran pada minggu ini, pelajar didedahkan dengan beberapa teori berkenaan tahap-tahap adaptasi.   Definisi aras disini boleh diertikan sebagai suatu tahap. Suatu tahap yang akan ada dalam diri setiap manusia. Adaptasi pula boleh diertikan sebagai satu proses evolusi yang mana populasi atau organisma mampu menyesuaikan diri dengan habitatnya atau satu keadaan. Proses ini pada akan mengambil satu masa yang panjang dan juga pendek.bergantung pada sesuatu keadaan yang hendak disesuaikan. Disamping itu juga, adaptasi juga boleh membawa maksud suatu sifat yang penting bagi menjamin kemandirian  organisma. Apabila sesuatu populasi atau organisma sudah dapat menyesuaikan  dengan sesuatu keadaan, pada masa akan datang ianya akan menjadi sesuatu keadaan yang neutral.

 Organisma akan terbiasa dengan keadaan tersebut. Sebagai contoh, seorang doktor telah biasa dengan pesakit yang mengalami kecederaan. Kecederaan yang dialami  begitu parah yang melibat kan keadaan yang cemas. Doctor tersebut yang telah biasa dengan keadaan tersebut dapat menghadapinya dengan keadaan yang tenang dan dapat bertindak dengan tanpa rasa janggal. Hal ini berlainan apabila keadaan tersebut dialami oleh seorang guru. Hal ini kerana, seorang doktor telah biasa menghadapi keadaan tersebut. Berbeza dengan guru yang tidak biasa dengan keadaan sebegitu. Keadaan yang sebegitulah yang dikatakan sebagai doctor tersebut telah mengalami situasi yang neutral menghadapi pesakit yang datang bagi mendapatkan rawatan.

Melalui pembelajaran pada minggu ini, adaptasi yang dikuliahkan akan berkait dengan emosi. Setiap manusia pastinya mempunyai impian atau cita-cita. Pastinya impian atau cita-cita itu ingin dicapai. Emosi apabila kita mencapai apa yang dihajati pastinya memberi  kegembiraan dan kepuasan pada diri. Kepuasan yang dimaksudkan disini ialah seseorang itu dapat melakukan satu tindakan secara toleransi. Sebagai contoh yang sebagai mahasiswa, pastinya impian untuk mendapat keputusan yang cemerlang dalam setiap peperiksaan adalah sesuatu yang diimpikan.  Bagi mencapai apa yang diimpikan mahasisiwa itu pastinya akan berusaha untuk mencapainya. Setelah mencapai apa yang di hajati, mahasiswa akan bersikap toleransi bagi mengekalkan prestasinya.

Dalam membincangkan perkara ini, Richard Solomon, 1980 telah membincangkan perkara ini. Solomon telah membincangkan perkara ini dan menyatakan bahawa emosi reaksi emosi ada dua bahagian.  Bahagian emosi yang pertama dianggap sebagai satu emosi dalam jangka masa pendek. Ianya akan memberi kesan emosi buat sementara waktu sahaja. Bertentangan dengan itu,  adalah berkaiatan dengan satu emosi yang memberi satu jangka masa yang panjang. Emosi juga mempunyai pasangan. Setiap emosi akan menghasilkan emosi yang bertentangan. Sesuatu peristiwa yang berkaitan emosi akan melahirkan "primary state" dan menjana kewujudan emosi yang bertentangan secara automatik. Manakala "second state" merupakan tahap yang emosi semakin kuat untuk mengulangi perkara atau keadaan tersebut. Dan pada satu tahap perubahan yang ingin dilakukan tidak boleh kerana akan mengalami satu tekanan. Oleh itu, bagi mengelak daripada mendapat tekanan, mereka terpaksa juga melakukan perkara tersebut walaupun tidak mendatangkan manfaat atau faedah.perkara ini mengambil contoh kepada seorang penagih dadah.

Tajuk yang dibincangakan pada minggu ini memang menarik untuk dipelajari. Apabila kita sudah berada dalam keadaan yang neutral atau selesa, pada satu tahap yang lain kita inginkan perubahan. Perubhana yang dimaksudkan adalah perubahan kepada yang lebih positif.secara tidak langsung dapat memberi satU suntikan motivasi kepada diri kita untuk terus maju. #END


No comments:

Post a Comment