Friday, 23 July 2010

a133767 adda lj01--- On Thu, 7/22/10, tuan nurul shuhadda tuan yusof <hulkgirl91@yahoo.com> wrote:

From: tuan nurul shuhadda tuan yusof <hulkgirl91@yahoo.com>
Subject: emosi
To: ayahlong_azm.jurnal_emosi@blogger.com/
Cc: 2253@gmail.com
Date: Thursday, July 22, 2010, 9:12 PM

       bagi pelajar tahun satu,saya rasa amat bertuah kerana di terima masuk di universiti kebangsaan malaysia bagi menuruskan pembelajaran saya. kursus pengurusan emosi bagi saya amat menarik kerana kursus ini telah mendedahkan saya kepada apa itu maksud emosi yang sebenarnya. segelum menyertai kursus ini saya merasakan bahawa emosi pada mulanya sama maknanya dengan perasaan. saya percaya ada juga kawan-kawan di luar sana merasakan hal yang sama,tetapi ternyata sangkaan kita semua salah sebenarnya.
 
      pada minggu kedua ini saya telah memhami apa itu maksud emosi dan perasaan. perasaan sebenarnya adalah salah satu daripada komponen-komponen emosi. ternyatalah di sini menyatakan bahawa perasaan dan emosi adalah bukan benda yang sama yang boleh kita tafsirkan. emosi adalah satu set komplek yang terdiri daripada beberapa komponen iaitu yang pertamanya adalah "affective experiences iaitu perasaan contohnya perasaan dendam, perasaan cinta,marah dan sebagainya. perasaan adalah satu komponen yang bolrh menyebabkan seseorang itu beremosi. kita selalu mendengar orang berkata "jangan di ikutkan perasaan nanti akan binasa" ini bererti bukan perasaan sahaja yang boleh menyebabkan seseorang itu beremosi malah  terdapat beberapa lagi komponen yang boleh menyebabkan seseorang itu beremosi iaitu "cognitive processes. contoh komponen ini ialah pemikiran, penilaian, tanggapan, pengalaman, dan kepercayaan. komponen ini membantu kita untuk menilai dan membuat tanggapan terhadap apa yang kita hadapi. antara komponen yang lain ialah "physiological adjustment iaitu perubahan yang berlaku pada seseorang contohnya jatuh cinta, dan takut. komponen yang terakhir ialah 'behavior" iaitu tingkah laku.
 
 
       menurut pengalaman saya, komponen-komponen ini amat berkait rapat di antara satu sama lain. semasa saya sedang belajar di tingkatan dua, saya telah kehilangan datuk yang amat saya hormati dan sayangi. berita kematian beliau amat mengejutkan apabila saya hampir pengsan di dalam kelas.


No comments:

Post a Comment